Lyckoprojektet-

februari 11, 2010

Lyckoprojektet i vår: 8 veckors kurs i personliga lyckostrategier

Sparat under: Nyheter — admin @ 11:46 f m

smiley1

Den 1 Mars drar Lyckoprojektet igång en ny kvällskurs på temat “personliga lyckostrategier”. Kursdeltagarna kommer att under 8 veckors tid testa ett antal olika lyckostrategier i syfte att öka sin känsla av lycka och välbefinnande. Lyckostrategierna är evidensbaserade och framtagna utifrån studier inom ramen för positiv psykologi och kognitiv beteendeterapi. Träffar hålls varje måndag från den 1 Mars till den 26 April på Universitetet 19.00-20.30. Träffarna innehåller blandade moment med både föreläsningar och praktiska övningar. Varje vecka introduceras en ny lyckostrategi tillsammans med övningar som deltagarna sedan testar under den efterföljande veckan. Kursen kretsar huvudsakligen kring Sonja Lyubomirskys bok “Lyckans Verkyg” och kommer vara upplagd på ett mer strukturerat sätt än den studeicirkel som genomfördes förra våren. Antalet platsen till kursen är begränsat till 20, det är först till kvarn som gäller! Du som anmäler dig bör kunna närvara vid de åtta tillfällena som kursen hålls.

Vi som håller i kursen heter Jesper Östman, Lena Werner, Feliks Wallenrodhe och Filip Fors.

Om du vill anmäla dig till kursen, tveka inte att maila: info@lyckoprojektet.com.

OBS! Kvällskursen arrangeras av den ideella organisationen Charity International och ger inga högskolepoäng. Specifik plats för träffarna på Universitetet kommer meddelas till deltagarna i god tid innan kursen börjar.

februari 2, 2010

Föreläsning om Mindfulness: Ons. 10 februari 19.15, Umeå Universitet

Sparat under: Nyheter — admin @ 1:00 e m

 deepriverforest2

Under nästa vecka kommer en grupp psykologistudenter (se nedan) att hålla en öppen föreläsning om mindfulness, eller medveten närvaro som det också kallas. Kortfattat är mindfulness ett förhållningssätt och en teknik som syftar till att vara medveten i detta ögonblick utan att värdera eller döma. Det används mer och mer i klinisk behandling av ångest och depressionstillstånd men det kan också användas av var och en som vill öka sitt välmående.

Vår avsikt är att ge en introduktion till mindfulness, hur det används i terapi och i vardagen och vad som skiljer mindfulness från exempelvis avslappningsövningar. Ni kommer att få en presentation av forskningsstöd, exempel på tillämpningsområden och smakprov på övningar i mindfulness.

Om ni har frågor angående föreläsning maila till: krma0016@student.umu.se.

Välkommen!

Tid och plats:
Onsdag 10 februari 19.15 - 20.30 i Bt101 (bottenplan), Beteendevetarhuset, Umeå Universitet.

MVH
/Morgan Ström, Viktor Åström, Cecilia Bergfors, Kristoffer Månsson och Gustav Wänerstam

januari 2, 2010

Nytt projekt till våren

Sparat under: Nyheter — admin @ 4:53 e m

Studien kring mental träning är nu över, resultat från studien kommer att summeras och publiceras på hemsidan senare i vår. I slutet av februari kommer lyckoprojektet att komma i gång med aktiv verksamhet igen. Vi kommer att vara fyra personer som håller i projektet denna gång.

I vårprojektet kommer vi praktisera en rad olika lyckostrategier beserade på forskningen. Workshops kommer att hållas på Umeå Universitet. Vi tar emot anmälningar i början av februari. Mer info vad gäller upplägg och annat publiceras på hemsidan samt via mail till de som deltagit i de tidigare aktiviteter vi haft.

oktober 13, 2009

Ny chans att delta i lyckostudien

Sparat under: Nyheter — admin @ 1:44 e m

Intresset var så stort att det blir en till grupp som kör igång den 19/10 på Umeå Universitet, Beteendevetarhuset, sal bt104  kl 19.00. Om du vill delta anmäl dig senast fredag den 16/10 till:  filip.fors@soc.umu.se

Lyckoprojektet, i samarbete med lyckoforskaren Armen Doslic, drar igång en studie för att utvärdera effekterna av ett mentalt träningsprogram: ”Mental träning för ett lyckligare liv”. Programmet är utvecklat i samarbete med Skandinaviska Ledarhögskolan (SLH) och idrottspsykologen Fil. Dr. Lars-Eric Uneståhl.

Studiedeltagarna kommer att få testa ett 8 veckors träningsprogram med syfte att öka känslan av lycka och välbefinnande. Träningsprogrammet innehåller avslappningsövningar samt metoder för att förändra känslor, självbilder och målbilder i positiv riktning.

Varje studiedeltagare sköter träningen på egen hand genom att lyssna på guidade övningar via mp3, 15 minuter varje dag. Ljudfilerna byts ut en gång i veckan. Påminnelser via e-post kommer att skickas ut varje vecka. En uppföljningsträff hålls den 14 December på Universitetet.

En introduktionsträff med instruktioner för samtliga deltagare hålls på Umeå Universitet, Beteendevetarhuset, sal bt104 den 19 Oktober kl 19.00. Om du är intresserad av att delta i studien anmäl dig till Filip Fors: filip.fors@soc.umu.se senast fredag den 16/10.

oktober 2, 2009

Vill du bli lyckligare? Deltagare till undersökning i Umeå sökes.

Sparat under: Nyheter — admin @ 9:27 f m

I oktober drar lyckoprojektet i samarbete med lyckoforskaren Armen Doslic igång en studie för att utvärdera effekterna av ett mentalt träningsprogram: ”Mental träning för ett lyckligare liv”. Programmet är utvecklat i samarbete med Skandinaviska Ledarhögskolan (SLH) och idrottspsykologen Fil. Dr. Lars-Eric Uneståhl.

Studiedeltagarna kommer att få testa ett 8 veckors träningsprogram med syfte att öka känslan av lycka och välbefinnande. Träningsprogrammet innehåller avslappningsövningar samt metoder för att förändra känslor, självbilder och målbilder i positiv riktning.

Varje studiedeltagare sköter träningen på egen hand genom att lyssna på guidade övningar via mp3- eller cd-spelare 15 minuter varje dag. Ljudfilerna byts ut en gång i veckan. Påminnelser via e-post kommer att skickas ut varje vecka. En uppföljningsträff hålls den 7 December på Universitetet.

En introduktionsträff med instruktioner för samtliga deltagare hålls på Umeå Universitet, Beteendevetarhuset, sal bt104 den 12 Oktober kl 19.00. Om du är intresserad av att delta i studien, tveka inte att kontakta Filip Fors: filip.fors@soc.umu.se

september 1, 2009

lyckobloggen.se ny blogg om lycka

Sparat under: Nyheter — admin @ 7:43 e m

I dagarna har lyckobloggen.se startat. Bloggen kommer att uppdateras daglien av elva av Sveriges största lyckokännnare. Intressanta forskningsrön och tips utlovas. Lycklig läsning!

augusti 11, 2009

Ny avdelning: Vanliga frågor

Sparat under: Nyheter — admin @ 12:53 e m

Idag har vi startat en ny avdelning på sidan som heter “Vanliga frågor“. Vi får kontinuerligt frågor kring lycka, lyckoforskning och lyckostrategier. Tanken är att denna sida ska kunna ge korta svar på åtminstone vissa av dessa frågor. Sidan kommer att uppdateras fortlöpande. Om du har förslag på en fråga du skulle vilja att vi tog upp går det bra att e-posta oss på: info@lyckoprojektet.com

augusti 9, 2009

Lyckoprojektet i media!

Sparat under: Nyheter — admin @ 6:39 e m

Lyckoprojektet har figurerat i media en del den senaste tiden, nu senast i en artikel i Södermalmsnytt (sidan 17).

Under våren och sommaren har ett flertal andra medier intresserat sig för projektet, bland annat har vi medverkat i en TT-artikel i Dagens Industri samt en Radiointervju i P1: Vetenskapsradion Forum (Intervjun börjar 14 minter in i programmet)

augusti 6, 2009

Mät din lycka med mobiltelefonen

Sparat under: Nyheter — Filip @ 6:14 e m

trackhappiness

De flesta lyckoforskare mäter lycka genom att fråga människor hur nöjda de är med livet i sin helhet. Trots att dessa frågor kan ge värdefull information ger de inte nödvändigtvis en tillförlitlig bild av hur hög lyckonivå människor upplever i vardagen. Forskning av bland annat nobelprisvinnaren Daniel Kahneman har visat att det finns en tämligen stor skillnad mellan hur nöjda människor är med livet i sin helhet och hur lyckliga de känner sig i vardagen. Allt fler lyckoforskare har därför börjat intressera sig för andra metoder att mäta lycka, metoder som är mer anpassade för att mäta hur människor känner sig till vardags.

En av de mest tillförlitliga metoderna för att mäta hur lyckliga människor känner sig till vardags är upplevelsesamplingsmetoden eller Experience Sampling Method (ESM) som den heter på engelska. Tekniken utvecklades i början på 1980-talet av bland annat  flowforskaren Mihaly Csikszentmihalyi och syftar till att mäta momentan lyckonivå, det vill säga hur lycklig en viss person känner sig under ett enskilt ögonblick. Metoden är intressant eftersom den kan ge kunskap om människors lyckonivå under olika aktiviteter. Den kan också ge en bild av hur hög lyckonivå olika grupper av personer, till exempel män, kvinnor eller arbetslösa, upplever under en dag. (Läs mer…)

juli 29, 2009

Att ge bort pengar ökar lyckan!

Sparat under: Nyheter — admin @ 11:23 f m

En studie publicerad i tidskriften Science från 2008 visar att människor blir lyckligare av att skänka bort pengar än på att spendera dem på sig själva. För att sprida detta budskap anordnade Charity International och den nystartade sajten lyckoaktivist.se i måndags en lyckoaktion i centrala Stockholm. Hundra personer fick mottaga två tjugolappar vardera med instruktionen att spendera en på sig själv och ge bort den andra för att sedan fundera på vilken av de två handlingarna som gav dem mest lycka. Liknande auktioner är inplanerade i bland annat Göteborg, Malmö, Skövde och Umeå.

Ludvig Lindström och Erik Fernholm berättar om auktionen i TV4 Nyhetsmorgon:

http://tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1111591&renderingdepartment=2.34562

Studien om den positiva effekten av att skänka bort pengar finns att ladda ner här:

http://research.chicagogsb.edu/cdr/docs/spendingmoney-norton.pdf

Dunn, E. W., Aknin, L.B., & Norton, M.I. (2008).  Spending money on others promotes

happiness.  Science, 319.  1687-1688.

Äldre inlägg »

Drivs av Wordpress