Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/26/164326/lyckoprojektet.com/public_html/wp-settings.php on line 512 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/26/164326/lyckoprojektet.com/public_html/wp-settings.php on line 527 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/26/164326/lyckoprojektet.com/public_html/wp-settings.php on line 534 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/26/164326/lyckoprojektet.com/public_html/wp-settings.php on line 570 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/26/164326/lyckoprojektet.com/public_html/wp-includes/cache.php on line 103 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/26/164326/lyckoprojektet.com/public_html/wp-includes/query.php on line 61 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/26/164326/lyckoprojektet.com/public_html/wp-includes/theme.php on line 1109 Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet

Lyckoprojektet-

augusti 6, 2009

Mät din lycka med mobiltelefonen

Sparat under: Nyheter — Filip @ 6:14 e m

trackhappiness

De flesta lyckoforskare mäter lycka genom att fråga människor hur nöjda de är med livet i sin helhet. Trots att dessa frågor kan ge värdefull information ger de inte nödvändigtvis en tillförlitlig bild av hur hög lyckonivå människor upplever i vardagen. Forskning av bland annat nobelprisvinnaren Daniel Kahneman har visat att det finns en tämligen stor skillnad mellan hur nöjda människor är med livet i sin helhet och hur lyckliga de känner sig i vardagen. Allt fler lyckoforskare har därför börjat intressera sig för andra metoder att mäta lycka, metoder som är mer anpassade för att mäta hur människor känner sig till vardags.

En av de mest tillförlitliga metoderna för att mäta hur lyckliga människor känner sig till vardags är upplevelsesamplingsmetoden eller Experience Sampling Method (ESM) som den heter på engelska. Tekniken utvecklades i början på 1980-talet av bland annat  flowforskaren Mihaly Csikszentmihalyi och syftar till att mäta momentan lyckonivå, det vill säga hur lycklig en viss person känner sig under ett enskilt ögonblick. Metoden är intressant eftersom den kan ge kunskap om människors lyckonivå under olika aktiviteter. Den kan också ge en bild av hur hög lyckonivå olika grupper av personer, till exempel män, kvinnor eller arbetslösa, upplever under en dag.

Det vanligaste sättet att använda tekniken i forskningen har hittills varit att låta en grupp gå runt med en handdator som slumpmässigt piper till ett antal gånger per dag. Varje gång den piper till tar intervjupersoner upp handdatorn och fyller i en kort enkät. Enkäten innehåller frågor bland annat kring vad personen för tillfället ägnar sig åt för aktivitet och hur hon för ögonblicket känner sig.

Ett spännande forskningsprojekt där tekniken används just nu pågår vid ”Hedonic psychology laboratory” på Harvard University. Doktoranden Matt Killingsworth har startat en hemsidan www.trackyourhappiness.org där alla som äger mobiltelefonen iPhone  kan registrera sig och delta i en studie som använder sig av tekniken direkt genom mobiltelefonen. Vid slumpmässiga tillfällen ett visst antal gånger per dag skickas ett SMS eller e-post till telefonen med en länk till en enkät som tar några minuter att fylla i. I enkäten ingår frågor som ”Hur känner du dig just nu?”, ”Vilket plats befinner du dig på?”, Är du ensam eller tillsammans med andra?”, Vad ägnar du dig åt för aktivitet?” och så vidare. Som deltagare i studien får man tillgång till den information som hemsidan genererar om sin egen lycka och hur den är kopplad till olika aktiviteter liksom en mängd andra faktorer. Jag har själv testat metoden under drygt en veckas tid och än så länge funnit följande mönster:

activities

Grafen visar min lyckonivå under olika aktiviteter på en skala mellan 1 – 100. Föga förvånande jag hittills varit som lyckligast vid Lek (sällskapsspel, datorspel med mera) och under måltider. Ännu mindre överraskande var kanske att jag varit minst lycklig vid aktiviteter som att betala räkningar, laga mat och shoppa. Några av resultaten förvånar dock, bland annat att hushållsarbete kom så pass högt upp samt att det är relativt små skillnader mellan aktiviteterna. När det gäller sociala aktiviteter visade sig också att jag känt mig som lyckligast när jag umgåtts med minst tre personer samt när jag befunnit mig hemma hos en vän:

interacting

location

Ett annat intressant resultat var att hur bra jag sovit under natten inte verkar inte ha haft någon större inverkan på lyckan den nästkommande dagen (grafen visar upplevd sömnkvalitet på Y-axeln, och lycka på X-axeln):

slepp

Kan man då ha någon personlig nytta av informationen vid sidan från att den kan vara kul att ögna igenom? Jag tror det. Om inte annat kan vissa lärdomar dras, exempelvis att hushållsarbete kanske inte är så farligt som jag ofta tänker mig, att jag kanske bör öka på antalet tillfällen som jag umgås med fler än två personer samt att det inte är hela världen om jag sover dåligt en natt.

För de som har en iPhone kan jag verkligen rekommendera att testa mätmetoden genom siten: www.trackyourhappiness.org. Förhoppningsvis kommer det i framtiden vara möjligt att använda metoden med hjälp av fler mobiltelefonmodeller.

/ Filip

18 kommentarer »

 1. Detta låter kul! Men jag undrar hur du fick dina “meddelanden”. Själv får jag inte några meddelanden efter att jag anmälde mig.

  Kommentar av Daniel — oktober 22, 2009 @ 8:10 e m

 2. Körde via e-post. SMS tror jag inte fungerar utanför USA. Om du kör via E-post kan det var idé att ställa in så telefonen kollar mailen med jämna mellanrum under dagen, typ varje halvtimme eller timme. Jag skapade också en särskilt e-postadress för alla mail som kom från undersökningen.

  Kommentar av admin — oktober 22, 2009 @ 10:51 e m

 3. site…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av site — november 20, 2012 @ 8:11 f m

 4. easy money…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av easy money — december 12, 2012 @ 12:40 e m

 5. irish debs…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av irish debs — februari 15, 2013 @ 6:41 f m

 6. obama…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av obama — mars 7, 2013 @ 8:38 e m

 7. positive reinforcement dog training doesn’t work…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av positive reinforcement dog training doesn't work — mars 8, 2013 @ 11:55 f m

 8. bridgestone golf balls b330s…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av bridgestone golf balls b330s — mars 13, 2013 @ 3:27 f m

 9. Highly recommended Internet site…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av Highly recommended Internet site — mars 25, 2013 @ 7:31 e m

 10. vehicle for sale by owner contract…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av vehicle for sale by owner contract — april 16, 2013 @ 4:11 e m

 11. las vegas golf lessons…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av las vegas golf lessons — april 30, 2013 @ 3:08 f m

 12. atlanta social media examiner…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av atlanta social media examiner — maj 9, 2013 @ 8:25 f m

 13. entry level work at home medical transcription jobs…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av entry level work at home medical transcription jobs — maj 9, 2013 @ 8:53 e m

 14. las vegas hotel discounts…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av las vegas hotel discounts — juli 21, 2013 @ 10:40 e m

 15. Las Vegas Hotel Packages…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av Las Vegas Hotel Packages — juli 30, 2013 @ 3:15 f m

 16. criminal background check…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av criminal background check — maj 26, 2014 @ 2:35 f m

 17. ソフトボール バット…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av ソフトボール バット — juli 10, 2014 @ 7:26 f m

 18. Decorative concrete driveway…

  Mät din lycka med mobiltelefonen « Lyckoprojektet…

  Trackback av Decorative concrete driveway — november 10, 2014 @ 12:10 e m

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Kommentera

Drivs av Wordpress